Sussa Samverkan och Cambio

Under hösten 2024 och våren 2025 ska regionerna inom Sussa Samverkan införa Cambio COSMIC som sitt nya huvudjournalsystem. Här samlar vi information om det arbetet och vad det innebär för framtidens hälso- och sjukvård.

Om Sussa Samverkan

Införandet av det nya vårdinformationsstödet Cosmic görs inom ramen för något som heter Sussa samverkan. Sussa står för strategisk utveckling av sjukvårdsstödjande applikationer. Sussa samverkan bildades i mitten av 1990-talet och består av nio regioner i Sverige som samverkar för att utveckla framtidens hälso- och sjukvård med särskilt fokus på e-hälsa. Tanken på att gemensamt upphandla ett nytt journalsystem tog form 2014 och 2018 gick uppdraget att leverera ett nytt huvudjournalsystem till Cambio. Under 2020 beslutade ytterligare fyra regioner att gå med i Sussa. Regionerna som idag bildar Sussa Samverkan är Blekinge, Dalarna, Gävleborg, Halland, Norrbotten, Sörmland, Västerbotten, Västernorrland och Örebro län.

Under hösten 2024 och våren 2025 kommer Sussaregionerna att införa journalsystemet Cambio COSMIC, utvecklat av Cambio. Omfattningen på projektet innebär att implementeringen av Cambio COSMIC i Sussaregionerna utgör ett av de största IT- och verksamhetsutvecklingsprojekten i Europa just nu.

Sussa vårdstöd är Sussa samverkans gemensamma objekt för förvaltning av Cambio COSMIC. Sussa vårdstöd ska framför allt stödja regionerna kring funktionalitet, konfiguration, arbetssätt och vidareutveckling av Cambio COSMIC i dialog med Cambio. Cambio ansvarar för drift och att ge handhavandesupport i Cambio COSMIC. Med Cambio COSMIC som huvudjournalsystem får regionerna tillgång till ett modernt och integrerat system som underlättar informationsdelning, förbättrar vårdprocesser och frigör tid för vårdpersonalen att fokusera på patienterna.

Sussas samverkansform kommer att fortleva i åtminstone 20 år till. En stor del av samarbetet kommer vara att tillsammans med Cambio förvalta och vidareutveckla COSMIC. Cambio kommer fortsatt att i partnerskap arbeta nära regionerna i Sussa.

Om Cambio COSMIC

Cambio COSMIC är Nordens ledande journalsystem, utvecklat av Cambio för att stödja en sömlös och patientcentrerad vård. Systemet tillämpar öppna API:er som ger möjlighet att integrera tredjepartslösningar. Det underlättar integration med andra system och möjliggör informationsutbyte mellan regioner och vårdgivare.

Med Cambio COSMIC får regionen en sammanhållen journal för patienten, oavsett organisationstillhörighet. Bokningar, provresultat, läkemedel, behandlingar – alla delar samma bild av patienten. En delad patientjournal möjliggör ökad patientsäkerhet, att vårdpersonalen sparar tid och möten med patienten kan genomföras med högre kvalitet.

Cambio COSMIC har anpassats till Sussas specifika behov

För att möta regionernas behov har Cambio COSMIC anpassats och konfigurerats efter deras specifika krav. Anpassningarna omfattar specialiserade funktioner för att stödja de olika regionernas vårdmodeller och administrativa behov.  Fokus i konfigureringen har varit att minska administrativ börda, automatisera rutiner och frigöra mer tid för vårdpersonal att fokusera på patienterna.

Cambio COSMIC idag

Cambio COSMIC används idag i åtta av Sveriges regioner samt hos Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm. Under hösten 2024 och våren 2025 införs systemet i ytterligare nio regioner. Det innebär att 17 av Sveriges 21 regioner tillsammans med Capio S:t Görans sjukhus kommer att använda Cambio COSMIC.

Bild som illustrerar användadet av Cambio COSMIC som journalsystem

Frågor och svar – Sussa go-live & Cambio

Vad innebär Sussa go-live?

Vad är COSMIC?

Hur har COSMIC konfigurerats för att passa Sussaregionerna?

Hur ser tidplanen ut för införandet av COSMIC i Sussaregionerna?

Vad händer om det uppstår komplikationer under införandet av COSMIC?

Vilken roll har regionerna respektive Cambio under Sussa go-live?

Hur kommer COSMIC att påverka patienterna?

Hur kommer vårdpersonalen att påverkas av COSMIC?

Vilka är vinsterna med att så många regioner använder samma journalsystem?

Hur påverkar Konkurrensverkets granskning av avtalet mellan Cambio och Sussa-regionerna införandeprocessen?

Hur påverkar införandet av Cosmic befintliga kunder?

Läs våra nyheter om Sussa

Sussa införande

Intervju med Rami Avidan

Vi har intervjuat Rami Avidan, VD på Cambio som är i full färd att stötta regionerna i Sussa Samverkan med införandet av journalsystemet Cambio COSMIC.

Läs mer om hans tankar i intervjun.