Nytt journalsystem i nio regioner – Rami Avidan om det viktiga arbetet som görs

Hallå Rami Avidan, VD för Cambio som är i full färd att stötta regionerna i Sussa Samverkan med införandet av journalsystemet Cambio COSMIC.

Snart driftsätts Cambio COSMIC i Region Örebro län, som först ut av Sussa Samverkans nio regioner. Hur känns det?

Det känns fantastiskt och smått historiskt. Vi har arbetat nära regionerna under flera år för att förbereda dem för detta, så det är frukten av mycket hårt arbete och noga förberedelse som snart kommer skördas. Det är en stor vinst för både patienter och vårdpersonal att få tillgång till ett modernt journalsystem. Det innebär också ett steg framåt för digitaliseringen av svensk sjukvård. Jag är otroligt stolt över det arbete regionernas team och många av mina medarbetare har lagt ner för att göra detta möjligt.

Vad är Cambios roll i införandearbetet?

Cambio är ansvariga för utveckling och leverans av Cambio COSMIC utifrån regionernas önskemål på specifika konfigurationer av systemet. Regionerna äger och driver processen för införandet av journalsystemet, med stöttning av Cambio utifrån vår expertis och erfarenhet.

Vad har varit de största utmaningarna i arbetet så här långt?

Att införa ett nytt journalsystem är ett stort projekt. Att Sussa go-live är ett så omfattande projekt gör arbetet otroligt komplext vilket har inneburit att Cambio och regionerna har stött på olika typer av utmaningar under arbetets gång. Det gäller inte minst tidsramen. Vi har arbetat nära Sussaregionerna för att stötta dem i att hantera de utmaningarna efterhand. När vi nu har kommit till driftsättning av systemen så vet vi av erfarenhet att allt inte alltid går helt enligt plan. Jag är trygg med att vi och Sussaregionerna nu har arbetat upp en vana att lösa utmaningar tillsammans, med patientsäkerheten som främsta prioritering.

Vilka är vinsterna med att fler regioner använder samma journalsystem?

Många! Ett stort hinder för att, i större utsträckning än idag, dra fördel av nyttan med digitaliseringen i svensk vård är att regioner använder olika journalsystem som inte kommunicerar med varandra. När patientinformation och vårddata inte kan delas enkelt riskerar både kvaliteten och effektiviteten i vården att sänkas. Dessutom minskar möjligheterna att använda journaldata till forskning drastiskt. Nu när 17 av 21 regioner och Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm kommer att dela journalsystem skapar vi helt nya möjligheter till förbättrad vård och forskning. Dessutom kommer det skapa mycket starka resurser för att utveckla Cambio COSMIC vidare.  

Sussa Samverkan

Sussa Samverkan och Cambio

Under hösten 2024 och våren 2025 ska regionerna inom Sussa Samverkan införa Cambio COSMIC som sitt nya huvudjournalsystem. Här samlar vi information om det arbetet och vad det innebär för framtidens hälso- och sjukvård.