Nu används Cosmic i Region Örebro

Region Örebro är första regionen av nio inom Sussa Samverkan som nu gått över till journalsystemet Cambio COSMIC i hela regionen. Som med alla stora införanden är det en mängd förberedelser som behövs för att alla delar ska passa ihop. Nu har över en vecka passerat i ett införande som på det stora hela fortgått enligt plan.

Under veckan som gått sedan införandet har vi varit på plats för att stötta Region Örebro och dess medarbetare och för att finjustera prestanda och funktionalitet. Införandet är ett resultat av flera år av arbete i nära samarbete med regionen.

Vi är nu i drift efter en intensiv vecka präglad av samarbete, engagerade medarbetare och snabb problemlösning. Tillsammans med Region Örebro har vi säkerställt en framgångsrik implementering. Nu fortgår implementeringen i återstående regioner och när vi är klara står nio regioner med ett journalsystem som inte bara möter dagens behov, utan även är rustat för framtidens utmaningar.” säger Tomas Block, läkare och Chief Medical Officer på Cambio.

Införandet har gått över förväntan, och tonen ute i verksamheterna är på det stora hela positiv. Ett nytt system ställer nya krav på både vårdpersonal och organisation då det innebär förändrade rutiner och arbetssätt. En viktig del av införandet har därför varit gedigna utbildningsinsatser och att arbeta med s.k. superanvändare som är en viktig brygga mellan oss som leverantör och regionen.  

Tomas Block har besökt olika enheter och avdelningar i regionen under den gångna veckan. Det är viktigt att vara på plats och ta in hur det nya systemet tas emot och upplevs. Ett nära samarbete med ledning, IT-avdelning och vårdpersonal är viktigt både innan ett införande och kontinuerligt när allt är i drift

”Jag var på plats på Universitetssjukhuset i Örebro under införandet för att lyssna in  hur medarbetarna upplevde det nya systemet. Den allmänna uppfattningen är att systemet upplevs som smart och lättanvänt med rik klinisk funktionalitet. Några delar som särskilt uppskattas är vår läkemedelsmodul och det vi kallar för enhetsöversikten. Allt fungerar över lag bra, men vi har specialister och support på plats för att finjustera olika delar tillsammans med regionen och dess superanvändare ute på avdelningarna.” säger Tomas Block, Chief Medical Officer på Cambio.

införandet av cosmic

Ett av de största IT-projekten i Europa

Under hösten 2024 och våren 2025 ska regionerna inom Sussa Samverkan införa Cambio COSMIC som sitt nya huvudjournalsystem. Här samlar vi information om det arbetet och vad det innebär för framtidens hälso- och sjukvård.