Kristina Gehrisch, teknisk projektledare och Malin Börjesson, projektkoordinator på
Capio S:t Görans sjukhus.

Effektiv inrapportering av hjärtsviktspatienter till nationellt kvalitetsregister

På Capio S:t Görans sjukhus arbetar sjukhusets Cosmic-förvaltning kontinuerligt med att förbättra och förenkla processer för att stärka verksamhetens digitala arbetsmiljö. Nu har de hjälpt Hjärtkliniken att automatisera rapportering från journalsystemet COSMIC till Rikssvikt, ett nationellt kvalitetsregister för hjärtsviktspatienter.

Data som rapporteras till nationella kvalitetsregister används för att utvärdera vårdformer och vid forskning för att driva utvecklingen av vården framåt. Det är alltså viktigt att rapporteringen görs, och att den data som rapporteras in är korrekt och av god kvalitet.

Rapporteringen till kvalitetsregistret har sedan tidigare skötts av Hjärtkliniken. Men det har präglats av dubbeldokumentation som tagit onödig tid och riskerat sämre datakvalitet.

Tidigare tog det ungefär 15 minuter per patient att fylla i alla uppgifter, först i journalsystemet och sedan samma information i kvalitetsregistret. Lägg till att en sjuksköterska på Hjärtkliniken har mellan 5–10 patienter per dag så är det mycket tid som läggs på onödig dubbeldokumentation.

Genom att automatisera rapporteringen från journalsystemet COSMIC till RiksSvikt har tiden nu halverats. Förutom tidsbesparingen leder det till en förbättrad arbetsmiljö och mer tid till patientnära aktiviteter.

”Nu är det både enklare och säkrare att föra över information. Våra kollegor slipper också känna frustration över att de måste dubbel dokumentera vilket blir en vinst för arbetsmiljön.” Säger Malin Börjesson, projektkoordinator på Capio S:t Görans sjukhus.

För förvaltningen har projektet inneburit ökad kunskap om processen kring att ansluta till nya tjänstekontrakt och kvalitetsregister.

”Vår IT-organisation har lärt sig mer om vad som krävs för att ansluta till register. Lärdomarna gör oss effektivare och öppnar upp för fler möjligheter framåt.” säger Kristina Gehrisch, teknisk projektledare på Capio S:t Görans sjukhus.

Cambio COSMIC är det ledande journalsystemet i Norden

Över 30 år har vi utvecklat system med ambitionen att förbättra möjligheterna för vårdgivare, vårdpersonal och patienter. Ett arbete som vi gör tillsammans med svensk hälso- och sjukvård samtidigt som vi tar fasta på den senaste utvecklingen inom e-hälsa. Det skapar ett journalsystem som är relevant för vården både idag och i framtiden.