december 3, 2024
Framtidens vård kräver datadrivna och preventiva arbetssätt
Dagens ansträngda ekonomiska situation för regioner och kommuner i Sverige ställer krav på att få ihop verksamhetens budget här och nu – under aktuellt budgetår. Det skapar incitament för att arbeta smartare i stunden, men hur blir det med det långsiktiga förbättringsarbetet? Det som kanske inte syns idag, men är av stor vikt för morgondagens vård och de utmaningar man behöver ta sig an framåt?
Lisa Rander Guldstrand är Senior Business Analyst, på Cambio. Hon arbetar med arbetssätt och verktyg som möjliggör ett preventiv förhållningssätt till vårdprocessen. Hon ser många möjligheter för vården att arbeta preventivt likväl vilka vinster det skulle skapa idag och på lång sikt. Utmaningarna hon möter är flera, särskilt när det kommer till långsiktiga satsningar.
”Jag tror man vet att det skulle löna sig. Dock har man krav på sig att klara budgetmål i närtid och då blir långsiktiga interventioner bortprioriterade. Dessutom riskerar preventiva insatser att enbart belasta den enhet som ”gör jobbet”. Den enhet som vinner på insatsen kan vara en helt annan. Så det behövs många gånger en mer övergripande syn på- och ekonomisk styrning av preventivt arbete.
Om vi på sikt ska få ett mer hållbart och effektivt vårdsystem så behöver vi fokusera på att hålla människor friska i stället för att behandla sjukdomar när de uppstår” säger Lisa.
Minskade vårdkostnader och ökad effektivitet
Genom att förebygga sjukdomar eller fånga dem tidigt minskar behovet av dyra behandlingar och sjukhusvård. Detta frigör resurser och minskar belastningen på vården.
Preventiv vård gör det också möjligt att hantera resurser mer effektivt, vilket förbättrar flödet och minskar väntetider inom vården för de patienter som behöver vården mest.
Förbättrad patienthälsa och individanpassad vård
Preventiva insatser kan upptäcka sjukdomar i tidiga stadier, vilket leder till bättre behandlingsresultat och högre livskvalitet för patienterna. Tidig intervention kan även minska risken för komplikationer och följdsjukdomar.
Med hjälp av förebyggande åtgärder kan man minska förekomsten av livsstilsrelaterade hälsoproblem. Detta stärker folkhälsan och gör samhället mer motståndskraftigt mot sjukdomar.
Preventiv vård gör det möjligt att identifiera riskfaktorer hos individer och erbjuda anpassade åtgärder, vilket ger en mer skräddarsydd vård och ökar chansen för långsiktiga hälsovinster.