september 11, 2018
Sveriges vårdavdelningar står dagligen inför utmaningar som tidsbrist och manuell administration som hindrar effektiviteten. Västmanlands Sjukhus i Sala har nu infört den mobila journalapplikationen COSMIC Nova,– en lösning som inte bara inneburit stora tidsbesparingar för vårdlaget, utan också stora förbättringar gällande personalens arbetsmiljö och patientsäkerheten.
Vårdpersonal tillhör en av de yrkesgrupper som arbetar under störst tidspress och mycket tid går dagligen åt till att utföra manuellt, och ofta pappersbaserat arbete som att föra journal, administrera medicin och beställa prover. Som först i Sverige att implementera ett mobilt arbetssätt för läkare genom Cambios unika lösning COSMIC Nova har Västmanlands Sjukhus i Sala sett stora förbättringar i det dagliga arbetet.
- Vi började använda den nya mobila lösningen precis innan sommaren och vi har direkt sett stora fördelar. Vi har bättre struktur över arbetsdagen, det är tydligare vad som ska göras och vi har en ökad patientsäkerhet då ingenting riskerar att glömmas bort, säger Sarah Åkesson, avdelningsansvarig på Avdelning1 på Västmanlands Sjukhus i Sala.
Stora tidsbesparingar
Det kraftfulla systemet utvecklat för läsplattor tillåter vårdpersonal att få tillgång till de viktigaste funktionerna de behöver i sitt patientnära arbete utan att behöva vara låst vid en laptop eller stationär dator. Applikationen har två ihopkopplade användarvyer, en för läkarna och en för vårdlaget. Möjligheten för samtliga kollegor att kunna arbeta tätt och med insyn i varandras arbete har inneburit stora tidsbesparingar förklarar Sarah.
I applikationen kan vårdpersonalen mata in all viktig patientinformation, sätta upp checklistor och skapa gemensamma aktivitetslistor med sina kollegor. Alla kan på så vis komma åt samma information vilket förbättrar kommunikationen i teamet enormt. Utöver det så så underlättar den mobila lösningen även patienternas möjligheter att snabbt få information. I appen kan man enkelt se vem som är ansvarig för patienten och till exempel vilken status provresultat har.
- Det är tydligt vad varje person i teamet ska göra och när det är mobilt så kan du göra färdigt dina uppgifter på en gång istället för att behöva vänta tills du sitter ned vid en dator. Patienten blir också mer delaktig och vi kan visa provsvar direkt i plattan utan att behöva springa och leta efter resultat i någons dator, säger Sarah Åkesson.
Förbättrad arbetsmiljö
Lösningen är den första av sitt slag i världen och den första versionen av applikationen rullades ut under 2014, bland annat på Västmanlands Sjukhus i Sala. Den hade då en mer begränsad tillgång till journalsystemet och var mer aktivitetsbaserad. I den nya versionen finns tillgång till allt det personalen behöver för att kunna utföra sitt arbete på ett mobilt och effektivt sätt. Något som har en stor inverkan på personalens arbetsmiljö.
- Vår vision är att alla inom vården ska börja jobba mer mobilt då vi ser stora positiva effekter som minskad stress och förbättrad arbetsmiljö. Några av de största utmaningarna inom vården är tidsbristen och utmaningen att sätta in extra resurser vid införandet. Ibland är det också svårt att analysera och ifrågasätta ett invant arbetssätt och där hjälper vi våra kunder genom att vara med vid implementationen från a till ö, säger Robert Sundström på Cambio, ansvarig för implementationsprojekt för mobilt arbetssätt som görs tillsammans med Cambios kunder.